Afstudeerder stelt zich voor

Business Innovator start aan ontwikkeling van Footprint Business Flow

Vorige week is de ontwikkeling van Footprint Business Flow van start gegaan. Meer informatie over dit concept vind je hier. In het kort: Footprint zal met het concept ineffectieve en inefficiënte processen op het gebied van de financiële administratie verbeteren. Om Footprint Business Flow tot een succes te maken, heeft Footprint een afstudeerder van de opleiding Business Innovation de opdracht gegeven om dit concept te ontwikkelen. De afstudeerder is ook de schrijver van deze blog, reden genoeg om maar eens in de ik-vorm te gaan schrijven.

Even voorstellen…

Melvin Voets

Ik ben Melvin Voets, 31 jaar en Business Innovation-student bij Avans Hogeschool. “31 jaar. Is dat niet een beetje oud om nog student te zijn?” hoor ik je denken. Ik moet toegeven dat ik inderdaad niet de jongste student ben van de opleiding, maar dat heeft een goede reden.

Ik ben ongeveer tien jaar geleden afgestudeerd als Bedrijfsadministrateur. Toen mijn toenmalige mentor mij probeerde te stimuleren om de opleiding Bedrijfseconomie te volgen, dacht ik bij mezelf: “Ik ga nooit meer naar school.” Ik was twintig jaar, had 80 procent van mijn leven in de schoolbanken gezeten, en vond het de tijd om het werkveld te betreden.

Ik betrad het werkveld niet als administrateur, maar als soldaat. “Huh, wat?” Ja, inderdaad, in plaats van een kantoorbaan koos ik voor een iets actiever beroep waarbij ik ’s nachts met een gevoelstemperatuur van -21,8 graden in een bos de wacht moest houden (om zomaar wat te noemen). Na een tijd gestudeerd te hebben, zag ik mezelf niet de hele dag op een kantoor zitten, en de landmacht was een uitdaging die al langer in mijn hoofd spookte. Lang verhaal kort, het militaire leven was geen langetermijnsucces en ik vervolgde mijn werkleven bij de werkgever waar ik tijdens de opleiding al parttime werkte.

Na een tijdje vond ik een kantoorbaan en werkte daar even. Daarna vond ik een andere kantoorbaan en werkte ook daar een tijdje. Maar uiteindelijk besloot ik dat de kantooromgeving niets voor mij was. De jaren daarna werkte ik fulltime bij de werkgever waar ik tijdens de opleiding ook werkte. Het werk daagde me niet uit en ik probeerde mezelf op andere vlakken uit te dagen. Ik had een aantal jaren een webwinkel waar ik al mijn vrije tijd instak. Ik verrijkte mijn kennis en las veel boeken en artikelen. Tijdens rustige momenten op het werk begon ik mezelf diepe vragen te stellen. Over het leven en de zin ervan, onder andere.

Kansen grijpen

Verder kijken

Ik werkte al zo’n tien jaar bij de werkgever, eerst parttime, toen fulltime. Ik was inmiddels 27 jaar. Wilde ik echt nog veertig jaar dit soort werk doen? Wilde ik de afgelopen tien jaar nog vier keer overdoen? Na een tijdje ‘soul-searching’, zoals hippe mensen dat noemen, besloot ik meer uit het leven te gaan halen. Ik zocht naar ander werk, bezocht een loopbaanbegeleider, ging naar open dagen van onderwijsinstellingen en bedacht ondernemingsideeën.

Uit het brede palet van keuzes, koos ik voor de opleiding Advanced Business Creation (dit werd later Business Innovation). Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. De opleiding combineert ondernemerschap en creativiteit en leidt mensen op voor de toekomst. Een groot deel van de opleiding is gericht op het ontwikkelen van zogenaamde 21st century skills. Ofwel, leren omgaan met onzekerheid, zelf initiatief nemen, onderzoek doen, zaken kritisch bekijken en andere vaardigheden die goed bij mijn persoonlijkheid passen. Toen appte Jos me begin 2018: “Dacht dat je misschien interesse had om eens bij te kletsen. Misschien kijken of je bij ons iets zou willen doen?”

Even later werkte ik bij het bedrijf dat Jos samen met twee partners had opgericht. Ik was weer terug bij een administratiekantoor, maar wel eentje waar ik me helemaal thuis voelde. Bij Footprint heb ik een breed takenpakket: ik werk aan administraties van verschillende Factory-klanten, maak conceptvideo’s, doe websitemanagement en houd een wekelijkse blog bij. En sinds vorige week ben ik ook aan het afstuderen bij Footprint.

Afstuderen met een innovatief concept

Procesverbeteringen

Met Footprint Business Flow zal Footprint een concept hebben waarmee financieel-administratieve processen verbeterd zullen worden. Vorige week ben ik met de voorbereidingen bezig geweest voor de komende periode. Volgende week zal ik voor mijn studie het eerste beroepsproduct opleveren (een beschrijving van de voorlopige innovatie-opdracht). Hiervoor zal ik onder andere de huidige situatie in kaart brengen (de innovatie-opdracht, Footprint en de bedrijfstak), de gewenste situatie (een beter urenregistratieproces) en de manier waarop ik de gewenste situatie zal bereiken (onderzoeksvoorstel en te gebruiken innovatiemodel).

Na het opleveren van dit document, zal het echte afstuderen beginnen. Ik zal dan het huidige urenregistratieproces onderzoeken en de mogelijkheden verkennen voor verbetering. Zoals je merkt, zit het ontwikkelen van Footprint Business Flow nog in de startfase. Maar de komende tijd komt er meer leven in het project. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Op deze blog zal ik elke vier weken een update schrijven over de ontwikkelingen.

Factory

Uitbesteden financiën

Als bedrijfseigenaar is het gemakkelijk om op te gaan in de dagelijkse sleur en de niet-zo-glamoureuze taken zoals de boekhouding te vergeten. Maar laten we

Lees verder