Home / R&D / Footprint Business Flow & afstuderen
Home / R&D / Footprint Business Flow & afstuderen

Afstuderen bij Footprint

Het begin van Footprint Business Flow

Met Footprint Business Flow wil Footprint haar klanten helpen om de bedrijfsvoering efficiënter en effectiever te maken door middel van laagdrempelige tools. Elke vier weken praat Melvin Voets je bij over de vorderingen van dit vernieuwende concept.

Uren registreren: dat kan beter!

In de vorige blog over Footprint Business Flow moest het afstuderen nog beginnen. Ik schreef toen dat ik zou beginnen met het onderzoeken van het huidige urenregistratieproces binnen Footprint en de mogelijkheden voor verbetering zou gaan verkennen. En dat heb ik gedaan. In een gesprek met één van de oprichters, heb ik een schets gemaakt van het huidige en het gewenste urenregistratieproces. In een aantal gesprekken over en weer, presenteerde ik mijn schematische weergave en verzamelde ik de feedback. Vorige week kreeg ik te horen dat beide schema’s precies goed waren. In dezelfde periode heb ik ook met medewerkers gepraat om te peilen wat zij een ideale manier van uren registreren zouden vinden. Deze feedback zal ik gaan verwerken in de uiteindelijke oplossing.

Het is duidelijk geworden dat het proces wat efficiënter ingericht kan worden. Met name door één applicatie te gebruiken waarmee medewerkers hun uren kunnen registreren en waar alle gegevens voor de salarisadministratie en facturering uitgehaald kunnen worden. Nu gebeurt het registreren van uren nog in twee verschillende systemen. Daarnaast zou het natuurlijk fijn zijn als de gegevens niet handmatig overgenomen moeten worden uit de urenregistraties, maar automatisch verwerkt worden. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik onderzoek gedaan naar systemen waarmee dat mogelijk gemaakt wordt.

Automatiseren kun je leren

Het is duidelijk dat er een systeem nodig is waarmee Footprint bepaalde processen kan automatiseren. Dit systeem moet zowel de interne urenregistratie verbeteren, als de externe processen bij klanten. Het systeem moet daarnaast aan verschillende andere criteria voldoen. Eén van die criteria is het vermogen om weinig tot geen programmeerkennis nodig te hebben. Een ander is de vereiste dat het mogelijk is om met het systeem snel te kunnen ontwikkelen. In mijn onderzoek kwam ik verschillende termen tegen voor het soort systemen dat aan deze criteria voldoen zoals low-code (weinig programmeerkennis nodig) en Rapid Application Development (snelle ontwikkeling mogelijk). Maar de term die de hele lading dekt, is High-Productivity Application Platform as a Service, kortweg HPAPaaS. Volgens Gartner biedt hpaPaaS snelle applicatie ontwikkelingsmogelijkheden in de cloud voor ontwikkeling, implementatie en uitvoering. Dit is dus precies waar Footprint naar op zoek is.

Nu duidelijk is wat voor soort systeem geschikt is, moet nog wel het beste systeem voor Footprint geselecteerd worden. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik na gesprekken met de initiatiefnemer en projectleider van Footprint Business Flow verschillende criteria opgesteld. Van de totaal 25 systemen voldeden er slechts 2 aan de meeste criteria: Microsoft Powerapps en Zoho Creator. Het enige criterium wat niet duidelijk werd aan de hand van productbeschrijvingen en demo’s, is de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid van de systemen. Daarom heb ik beide systemen getest door te proberen om een applicatie te bouwen en een System Usability Score-vragenlijst in te vullen. Hierbij kwam Zoho Creator als beste uit de bus. De komende tijd zal ik me meer verdiepen in dit systeem om er meer ervaring mee te krijgen.

Footprint is ondertussen ook bezig om een partnership op te zetten met een partij die al veel ervaring heeft met Zoho Creator, zodat we krachten kunnen gaan bundelen.

Over de mogelijkheden van Footprint Business Flow

Omdat er deze maand een interimmiddag bij Footprint wordt georganiseerd, leek het me een goed idee om een presentatie te geven aan alle Footprinters om te laten zien waar we mee bezig zijn bij Footprint Business Flow en wat de mogelijkheden zijn als het concept eenmaal staat.

Tijdens de presentatie wil ik een aantal applicaties laten zien. De ideeën voor deze applicaties zijn er al. Eén van onze interimmers deelde namelijk een proces dat wel eens beter zou kunnen. Bij het bedrijf waar hij werkt, komt het wel eens voor dat een klant een creditnotaverzoek stuurt. Er is geen autorisatiematrix en dus verloopt dit proces via de mail over verschillende afdelingen. Het proces is niet overzichtelijk en foutgevoelig. Dit lijkt me een goede case om een applicatie voor te ontwikkelen. Een ander idee is om een prototype te maken van een applicatie om uren mee te registreren bij Footprint. Het is dan ook de uitgelezen mogelijkheid om feedback te verzamelen van de mensen die de applicatie uiteindelijk zullen gebruiken. Daarnaast ga ik ook verschillende andere cases verzamelen om te laten zien wat nog meer mogelijk is.

Wat je bijna zou vergeten

Ik ben druk bezig met het werken aan de ontwikkeling van Footprint Business Flow, maar alles wat ik doe moet natuurlijk ook beschreven worden om te kunnen afstuderen. Over twee weken staat er een deadline voor een beroepsproduct (definitieve innovatieopdracht). Dit beroepsproduct moet in een oogopslag duidelijk maken wat ik tot nu toe gedaan heb. Daarnaast moet er ook een verantwoordingsverslag gemaakt worden. De komende twee weken zal ik, naast het leuke werk bij Footprint, dus ook hier veel aandacht aan besteden.

 

Contact

phone

088-1111222

location_on

Beemdstraat 26
5652 AB Eindhoven

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.

    × Stuur ons een appje!