Home / Business Flow / Low-code: Procesoptimalisatie met eenvoudige apps
Home / Business Flow / Low-code: Procesoptimalisatie met eenvoudige apps

Low-code: Procesoptimalisatie met eenvoudige apps

Hoogwaardige procesoptimalisatie voor het MKB

Heeft je bedrijf processen die niet lekker lopen, of die gewoonweg beter kunnen? En wil je dat hier eens goed naar gekeken wordt? Dan kun je sinds kort terecht bij de nieuwe dienst van Footprint: Business Flow. Met deze dienst optimaliseert Footprint processen voor het MKB met methodes en technologieën die voorheen enkel voor grote ondernemingen toegankelijk waren. Eén van de gebruikte technologieën is low-code. 

 

Wat is low-code?

Low-code is een manier van softwareontwikkeling waarvoor geen IT-achtergrond nodig is. Applicaties worden ontwikkeld door in een visuele editor velden van de ene naar de andere plaats te slepen. Het schrijven van lange, ingewikkelde stukken computercode is daarbij verleden tijd.

Met low-code is het mogelijk om geavanceerde bedrijfsapplicaties te ontwikkelen met een fractie van de code die nodig zou zijn voor traditionele softwareontwikkeling. Er bestaat zelfs zoiets als ‘No-code’, waarvoor geen enkele regel code geschreven hoeft te worden.

 

Low-code app
Met low-code worden applicaties ontwikkeld in een visuele editor in plaats van met computercode

Wat is het voordeel van low-code?

Low-code is dus een manier om software te ontwikkelen waarbij:

 • Geen IT-achtergrond vereist is
 • Weinig tot geen computercode nodig is

Het voornaamste voordeel hiervan is dat het ontwikkelen van maatwerkapplicaties een stuk toegankelijker wordt voor het bedrijfsleven. In plaats van te ontwikkelen vanuit IT-kennis, wordt vanuit proceskennis ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van traditionele software is kennis nodig van verschillende programmeertalen, zoals HTML voor het uiterlijk, JAVA voor de techniek en SQL voor de database. Bij low-code applicatieontwikkeling verloopt alles via één platform. Langdurige en kostbare IT-trajecten zijn daarmee verleden tijd.

Wanneer gebruik je low-code niet?

Negatieve kosten-baten analyse

Low-code platformen zijn online diensten met terugkerende licentiekosten. Bij het optimaliseren van processen is het dus belangrijk om goed in kaart te brengen of de gebruiksvriendelijkheid en efficiency opweegt tegen de licentiekosten. Het is mogelijk dat (voordeligere) softwaretoepassingen zoals Excel een betere keuze zijn.

Geavanceerde bedrijfskritische systemen

Bepaalde geavanceerde systemen zijn essentieel voor het functioneren van een organisatie. Voorbeelden hiervan zijn ERP- en CRM-systemen. Ontwikkelaars zoals Microsoft, Afas en Exact maken hoogwaardige, solide systemen waar bedrijven vele jaren hun kernprocessen op laten draaien. Hoewel het een leuke uitdaging is om dergelijke systemen te reproduceren met low-code, adviseren wij in deze om het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Volledige controle over design en code

Er zijn low-code platformen waarbij er veel vrijheid is om het design en de functionaliteit van de applicatie aan te passen. Toch hebben de platformen niet alle design- en programmeermogelijkheden die bij het ontwikkelen van een traditionele applicatie beschikbaar zijn. Het design van de applicaties ziet er over het algemeen goed uit en ook de functionaliteit is vaak uitgebreid. Toch zullen veeleisende designers en programmeurs met low-code water bij de wijn moeten doen.

Wanneer gebruik je low-code wél?

Low-code is dus minder geschikt als de bedrijfsprocessen prima beheerd kunnen worden met de huidige systemen. Ook is het niet goed geschikt voor de ontwikkeling van een volledig ERP-systeem. En bij hoge design- en programmeereisen is low-code ook geen goede keuze. Wanneer kies je wel voor low-code?

Optimalisatie van bedrijfsprocessen

Low-code is interessant voor organisaties met ondersteunende bedrijfsprocessen die wel wat verbetering kunnen gebruiken, zoals bij:

 • Autorisatieverzoeken die via e-mail verlopen
 • Looptijden van contracten die bijgehouden worden in Excel
 • Offertes waarvoor data uit Excel gekopieerd wordt naar Word
 • Papieren werkbonnen die overgetypt worden in een ander systeem
 • Etc.

Wellicht herken je dit soort werkzaamheden of vergelijkbare werkzaamheden. Hierbij zijn low-code bedrijfsapps ideaal. Als er een proces is waarbij je te maken hebt met dubbele (handmatige) data-invoer, foutgevoelige spreadsheets of onoverzichtelijke autorisaties, bedenk dan dat low-code applicaties je leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Experimenten ten behoeve van innovatie

Met low-code is het gemakkelijk om experimenten uit te voeren. In tegenstelling tot traditionele IT-applicaties, kan een kleinschalige low-code applicatie binnen een dag operationeel zijn. Wil je bijvoorbeeld testen of een applicatie een tijdswinst of geldbesparing oplevert? Met low-code kun je snel een eenvoudige applicatie uitrollen. Uitbreiden of verfijnen kan altijd later nog.

Wat is het beste low-code platform?

Onderzoeksbureau’s Gartner en Forrester publiceren jaarlijks een rapport en een grafische weergave van het low-code landschap. Bij beide bureau’s worden de platformen rechtsboven in de weergave gezien als de beste aanbieders. Hoewel de onderzoeken kunnen helpen bij het maken van een keuze, adviseren we om niet te veel te focussen op de ‘beste’ aanbieder, maar op de best passende. Het is bij de selectie van low-code software namelijk, net als bij traditionele software, belangrijk om eerst de wensen en vereisten van de organisatie in kaart te brengen en daarop de keuze te baseren.

Een ander aandachtspunt bij de selectie van een platform is dat de ontwikkelingen bij de aanbieders zo snel gaan, dat de functionaliteit steeds verandert. Daarom is het belangrijk om de keuze voor een platform niet alleen te baseren op wat het nu is, maar om wat het kan worden.

Low-code - Gartner Magic Quadrant 2019
Gartner’s overzicht van low-code aanbieders in 2019

Low-code platformen bij Footprint

Toen we ons met Footprint Business Flow gingen richten op low-code, hebben we rekening gehouden met de doelgroep die we met Business Flow voor ogen hebben: (groeiend) MKB met de wens tot optimalisatie en vernieuwing, die zich geen corporate-oplossingen kan veroorloven. De selectie van een platform hebben we daarom gebaseerd op criteria zoals de ontwikkelmogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, licentiekosten, integratiemogelijkheden, aanwezige documentatie en beschikbare partners.

Als gevolg van de selectieprocedure hebben we bij Footprint onze pijlen gericht op 2 platformen:

 1. Zoho Creator
 2. Microsoft PowerApps

Zoho Creator

Erg gebruiksvriendelijk platform met uitgebreide mogelijkheden en een voordelige prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast biedt Zoho een grote hoeveelheid andere bedrijfsapplicaties aan die gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden met Zoho Creator. De combinatie van Zoho Creator en de overige bedrijfsapps maken het mogelijk om een groot deel van de bedrijfsprocessen met één aanbieder te beheren voor een gunstig tarief.

Microsoft PowerApps

Omdat een deel van onze doelgroep al bekend is met Microsoft, heeft PowerApps verschillende voordelen. Zo integreert het platform gemakkelijk met andere Microsoft-applicaties en werkt het net zo gebruiksvriendelijk als gebruikers van Microsoft gewend zijn. Iedere gebruiker die goed overweg kan met Excel, zou dat ook moeten kunnen met PowerApps.

Low-code: een vliegende start met Footprint Business Flow

Footprint Business Flow optimaliseert bedrijfsprocessen voor het MKB op een manier die voorheen alleen voor corporates toegankelijk was. Dit doen we door verschillende diensten aan te bieden, zoals procesanalyse, projectmanagement, business intelligence en low-code.

Vanuit onze financieel-administratieve achtergrond en met onze procesgerichte aanpak, kunnen we organisaties helpen om aan de slag te gaan met low-code. Of het nu gaat om de ontwikkeling van een enkele bedrijfsapplicatie of de selectie en implementatie van het juiste platform en de training van medewerkers… Footprint Business Flow is jouw partner in procesoptimalisatie!

Laatste nieuws

access_time Leestijd: 6 minuten

Low-code: Procesoptimalisatie met eenvoudige apps

Heeft je bedrijf processen die niet lekker lopen, of die gewoonweg beter kunnen? En wil je dat hier eens goed naar gekeken wordt? Dan kun je sinds kort terecht bij de nieuwe dienst van Footprint: Business Flow. Met deze dienst optimaliseert Footprint processen voor het MKB met methodes en technologieën die voorheen enkel voor grote… Lees verder

Geschreven door Info Footprint, 27 januari 2020

access_time Leestijd: 4 minuten

Zoho One: Haal meer uit je team met handige apps

In deze blog deelden we een aantal Zoho One apps waarmee bedrijven meer uit Sales en Marketing kunnen halen. In de blog van deze week delen we een aantal apps waarmee bedrijven meer uit hun medewerkers kunnen halen. Dirk en Gary Dirk heeft een bedrijf met 50 fulltime-medewerkers. Op een dag komt één van de… Lees verder

Geschreven door Info Footprint, 17 oktober 2019

access_time Leestijd: 4 minuten

Zoho CRM: Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is Zoho CRM? In een CRM-systeem kan een bedrijf haar klantgegevens beheren en up-to-date houden. Moderne CRM-systemen zijn echter meer dan een veredeld adressenboek. Zoho CRM is één van die moderne systemen en is er voor elk bedrijf dat slimmer, sneller en beter wil verkopen. Het beheren van klantgegevens gaat in dit systeem verder… Lees verder

Geschreven door Info Footprint, 22 september 2019

Contact

phone

088-1111222

location_on

Beemdstraat 26
5652 AB Eindhoven

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.

  × Stuur ons een appje!