Ziekteverzuim kan grote impact hebben op de werkgever en de medewerkers. Een Ziekteverzuim heeft niet alleen financiële gevolgen, maar raakt ook het welzijn van medewerkers en de sfeer op de werkvloer.
Naast loondoorbetaling krijgt de werkgever te maken met productieverlies en de kosten van vervanging. Een verzuimspecialist biedt oplossingen om de financiële risico’s van verzuim te beperken. Zo kan de werkgever zich blijven richten op het ondersteunen van medewerkers en het bevorderen van een vitale werkomgeving. Verzuimverzekering kan helpen om de kosten van loondoorbetaling te dekken.
Verplichte loondoorbetaling
Als een medewerker ziek is, moet de werkgever de eerste 2 jaar minimaal 70% van het brutoloon doorbetalen. In veel cao’s is afgesproken dat het eerste jaar 100% van het loon wordt doorbetaald en het tweede jaar 70%. Voor de werkgever is het belangrijk om naast de financiële gevolgen ook oog te hebben voor de begeleiding en ondersteuning van de zieke medewerker.
Extra verantwoordelijkheden bij langdurig verzuim
Bij langdurig verzuim is de werkgever verplicht om de zieke medewerker te begeleiden en te ondersteunen bij re-integratie. Dit vraagt om meer dan alleen het voldoen aan de wet. Als een medewerker na 2 jaar nog niet volledig is hersteld, beoordeelt UWV of de werkgever de juiste stappen heeft gezet. Als dat niet het geval is, kan de werkgever verplicht worden om nog maximaal 1 jaar het loon door te betalen.
Extra verantwoordelijkheden bij langdurig verzuim
De werknemer heeft recht op 9 werkweken betaald ouderschapsverlof. Dit verlof moet binnen 1 jaar na de geboorte van het kind zijn opgenomen. Wanneer de werknemer geen of niet alle 9 werkweken op tijd heeft opgenomen, mag dit nog worden opgenomen als extra onbetaald ouderschapsverlof.
U vraagt deze uitkering achteraf aan bij het UWV. Dit kan in 1 keer worden aangevraagd of in maximaal 3 keer. Wanneer je dit in delen doet, mag de 1ste aanvraag ingediend worden nadat de werknemer minimaal 1 werkweek heeft opgenomen. Nadat dit verlof is opgenomen en het betaalverzoek is goedgekeurd mag je het 2de en het 3de verzoek indienen.
De uitkering kan alleen in hele werkweken worden aangevraagd. De hoogte is 70% van het dagloon incl. 8% vakantiegeld.
Ouderschapsverlof (onbetaald)
Als laatste is er nog onbetaald ouderschapsverlof. Dit mag flexibel worden opgenomen en is maximaal 17 werkweken tenzij het betaald ouderschapsverlof niet geheel is opgenomen, dan mogen deze weken nog ingezet worden als onbetaald ouderschapsverlof. Het verlof mag tot het kind 8 jaar is worden opgenomen.
Het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof gebeurd in overleg tussen werknemer en werkgever en hoeft niet aan het UWV te worden doorgegeven.
Dagloon
Het dagloon wordt berekent op basis van het SV-loon tijdens het dienstverband waarin het verlof begint. Er wordt gekeken naar een periode van 1 jaar, die eindigt op de laatste dag van de voorlaatste maand of 4 weken voorafgaand aan het verlof of bij ziekte vanaf de laatste volledige maand voor dat de werknemer ziek was. (de referteperiode). Dit wordt gedeeld door 261 (gemiddelde aantal werkdagen per jaar). Dit is je dagloon. Er zit een maximum van €264,57 aan dit dagloon (november 2023). Wanneer je korter dan een jaar in dienst bent wordt het sv-loon gedeeld door het aantal dagen dat je betaald hebt gekregen.
Ondersteuning
Footprint kan helpen bij het berekenen van het dagloon, het inrichten van de salarisadministratie en kan adviseren in de mogelijkheden. Daarnaast staan wij voor je klaar om te helpen bij het indienen/aanvragen van verlof bij het UWV, neem gerust contact op met ons enthousiaste team van salarisexperts via salaris@footprint-services.nl. We staan klaar om je te helpen!