Change management en de rol van de controller

Gijs van der Aa vertelt over change management

Voor organisaties zijn wendbaarheid, innovatie en daadkracht essentiële eigenschappen in een alsmaar veranderende en complexe wereld. Als (financial) controller ben je een belangrijke spil in het managen van verandering, oftewel change management. De functie van de controller wordt hierdoor steeds verder ontwikkeld en krijgt een bredere invulling.

Management control

De structuur van de organisatie krijgt een nieuw ontwerp, dat je daarna op een professionele manier gaat uitbouwen. Daar hoort ook een management control systeem bij. Als controller focus je erop dat de tools om je functie uit te voeren elkaar complementeren en passen bij het karakter van je organisatie.

Bepaal je strategie

De moderne controller faciliteert de uitvoering van de nieuwe strategie. Deze is medeverantwoordelijk voor de maatschappelijke en financiële resultaten van je bedrijf. Een goed management control systeem is daarin dus cruciaal. Een strategie kan weliswaar goed doordacht zijn, de uitvoering valt of staat bij het monitoren en bijsturen van de voortgang.

Data en verandering

Waar de controller voorheen veelal bezig was met het verzamelen, analyseren en adviseren aan de hand van data, is het tegenwoordig noodzaak om de regie te nemen als het gaat om de keuze van de te analyseren data. Hierbij creëer je inzicht in welke financiële/niet-financiële data (intern of extern) beschikbaar moeten zijn. Ook ligt er meer focus op real-time data waarbij je sneller veranderingen kunt signaleren die een impact hebben op medewerkers en de organisatie.

Change management is het managen van medewerkers

Last but not least gaat het bij het managen van verandering om de medewerkers. Hun gedrag kan beïnvloed worden door een eenduidig kader te schetsen voor de aansturing van je organisatie. Ook dient de controller zich te realiseren dat niet alle medewerkers pro-verandering zijn. Door echter juist te focussen op de grote groep van medewerkers die in meer of mindere mate welwillend positief tegenover verandering staan zullen ook de sceptici gaan volgen.

Door Gijs van der Aa

Factory

Uitbesteden financiën

Als bedrijfseigenaar is het gemakkelijk om op te gaan in de dagelijkse sleur en de niet-zo-glamoureuze taken zoals de boekhouding te vergeten. Maar laten we

Lees verder