Toekomstbestendig als financial

Bas van der Heijden laat zijn voetafdruk achter

Bij Footprint vinden we het belangrijk dat je je voetafdruk toekomstbestendig achterlaat binnen finance. Hoe je dat doet, dat bepaal je zelf! Bas van der Heijden is al 4 jaar Projectspecialist en Interim Accounting Professional. Hij heeft al bij verschillende organisaties zijn voetafdruk achtergelaten als toekomstbestendige financial.

Er zijn verschillende manieren waarop ik als projectspecialist mijn voetafdruk achterlaat bij mijn opdrachtgever. Het streven is altijd dat er iets tastbaars overblijft na mijn vertrek, zodat mijn komst toekomstbestendig is, en niet een tussentijdse oplossing.

Hierbij een aantal voorbeelden:

Toekomstbestendig als Teamleider Debiteuren

Mijn rol was het verlagen van de openstaande debiteurenschulden. Aangezien ook na mijn vertrek debiteurenposten zullen blijven ontstaan, is er een takenpakket gecreëerd. Hiermee kan voorkomen worden dat de organisatie weer in dezelfde problemen raakt als vóór de opdracht.

Denk daarbij aan het opstellen van een gedetailleerde ouderdomsanalyse en actielijst, Key Accounts rapportages encontractuele afspraken met een incassobureau. Maar ook een structurele rolverdeling voor een gedegen debiteurenproces.

Proces specialist RPA & Banking

Tijdens deze opdracht ondersteunde ik het operationele team dat verantwoordelijk was voor de verwerking van inkomende- en uitgaande betalingen. De opdrachtgever had een zeer dynamische omgeving, waardoor er voor de werkgevers geen ruimte was om zich te richten op procesverbeteringen.

Die ondersteuning heb ik uitgevoerd. Hierbij heb ik ervoor gezorgd dat vele verbeteringen (met de inzet van robots) zijn doorgevoerd die toekomstbestendig zijn. Enkel mijn ideeënlijst en documentatie over procesverbeteringen is overgedragen, terwijl er vele verbeteringen zijn doorgevoerd wat heeft geleid tot stabielere processen.

Accounting Manager

Hier was het doel de implementatie van een nieuw contractmanagementsysteem wat voldoet aan de lokale (business) wensen en (financiële) wetgevingen. Doordat de introductie dit systeem grote impact had op de organisatie, is de verwachting dat hier ook concrete Accountant controles op worden uitgevoerd. Goede documentatie en training is dan ook van belang, zodat de informatie niet verloren gaat, maar ook direct beschikbaar is tijdens de accountant controle.

Tijdens dit project zijn er verschillende onderdelen (door tijdsdruk of complexiteit) buiten het projectdoel geplaatst en op een wensenlijst geplaatst. Voordat ik bij de organisatie vertrek, beoordeel ik die wensenlijst. Ook vul ik hem aan na afstemming met de betrokken partijen, zodat er een goede basis ligt voor toekomstige procesverbeteringen.

Voordat een opdracht eindigt benadruk ik ook altijd tijdig bij de opdrachtgever dat er enige overdracht moet plaatsvinden, om te voorkomen dat er tijdsverlies ontstaat bij het inwerken van mijn ‘opvolger’.

Kortom: het overdraagbaar maken en vastleggen van je ideeën en strategie aan de mensen die de zaken moeten overnemen is cruciaal. Daarnaast is het belangrijk om scherp te blijven op procesverbeteringen. Vaak dénk je dat iets goed gaat, maar kan het in realiteit veel beter ingericht worden. Zo ben je als financial toekomstbestendig bezig.

Benieuwd geworden naar hoe wij nog meer onze voetafdruk achterlaten?

Stuur ons een mailtje naar info@footprint-services.nl of bel naar 088 – 1111 222

Factory

Uitbesteden financiën

Als bedrijfseigenaar is het gemakkelijk om op te gaan in de dagelijkse sleur en de niet-zo-glamoureuze taken zoals de boekhouding te vergeten. Maar laten we

Lees verder